افکار مزاحم و تکرار شونده مرتبط با اضطراب گاهی اوقات میتوانند باعث تغییر در الگوهای فکری و واکنشهای احساسی شوند. بدن شما نیز به آن افکار و احساسات واکنش فیزیکی نشان میدهد. بسیاری از مطالعات علمی ارتباط بین گردن درد و علائم روانی مانند استرس، اضطراب و افسردگی را نشان میدهند. البته، درد مزمن نیز ممکن است منجر به افسردگی شود که به بی تحرکی میانجامد و درد مزمن را بدتر میکند. این دو میتوانند یک چرخه آسیبرسان ایجاد کنند اما در مورد اضطراب و درد مزمن چطور؟ آیا اضطراب میتواند چیزی مانند گردن درد ایجاد کند؟ اضطراب از نظر جسمی با بدن چه میکند؟ اضطراب و تنش عضلانی اغلب دست به دست هم میدهند. ماهیچههای منقبض در صورت، فک، گردن، شانهها و قسمت بالایی کمر اغلب در افرادی که استرس دارند یا مضطرب هستند دیده میشود. تنش در این ناحیه میتواند منجر به درد گردن شود. بنابراین، آیا اضطراب شما باعث گردن درد میشود؟ در این مقاله توضیح میدهیم که گردن درد عصبی چیست، چه چیزی باعث گردن درد عصبی میشود، علائم آن چیست و چه نوع درمانی میتواند به رفع آن کمک کند.
گردن درد عصبی چیست؟
استرس مشکلات مختلفی را برای بدن ایجاد میکند و هر فردی استرس را به شکلی متفاوت تجربه میکند. هنگامی که از اضطراب رنج میبرید، دائماً بدن خود را در معرض فشار طولانیمدت قرار میدهید و این موضوع ممکن است اثرات فوری و طولانیمدتی داشته باشد. وقتی بدن شما در حالت واکنش جنگ یا گریز نسبت به استرس است، هورمونهای استرس به ویژه آدرنالین و کورتیزول را ترشح میکند که ممکن است تنش عضلانی و احساس ناخوشایندی ایجاد کند. این اتفاق نیز تنها به میزن استرس یا اضطراب شما میافزاید.
رفتار مضطرب واکنش استرس بدن را فعال میکند. واکنش استرس برای ایجاد تغییرات خاص فیزیولوژیکی، روانی و عاطفی طراحی شده که توانایی بدن را برای مقابله با خطر که جنگ یا گریز نامیده میشود، افزایش میدهد. به همین دلیل است که واکنش استرس اغلب با نام پاسخ یا واکنش جنگ یا گریز نامیده میشود.
پس برای پاسخ به سوال گردن درد عصبی چیست باید گفت گردن درد عصبی یکی از شایعترین علائم فیزیکی اضطراب مداوم است. این عارضه در همه افراد رخ نمیدهد اما بخش قابل توجهی از مبتلایان، درجاتی از گردن درد را تجربه میکنند که ممکن است از شدت کم تا زیاد متغیر باشد.
مشاهده همه
دلایل ایجاد گردن درد عصبی
استرس و اضطراب ممکن است باعث تنش عضلانی در قسمت فوقانی بدن و در نهایت، منجر به درد گردن شود. شرایط ستون فقرات نیز گاهی منجر به فشار بر اعصاب میشود. این فشار، اعصاب را تحریک کرده و آنها سیگنالهای درد بیش از حد را به سایر قسمتهای بدن ارسال میکنند. بنابراین، مشکل دیسک یا مهره در گردن ممکن است سیگنالهایی را به عضلات شانهها و قسمت بالای کمر ارسال کند. این اتفاق ممکن است باعث اسپاسم عضلانی شود. با گذشت زمان، عضلات ممکن است خسته شده و درد را احساس کنند.
این اتفاقات همگی نشاندهنده تأثیر اضطراب بر گردن درد هستند. اضطراب ممکن است باعث تنش عضلانی و گردن درد شود اما درد گردن و عضلات در قسمت بالای کمر و شانه نیز ممکن است ناشی از مشکل در ستون فقرات گردن باشد. به نظر میرسد که علت اصلی گردن درد اضطراب و استرس باشد. در لحظاتی که فرد، بسیار مضطرب است، عضلات به طور قابل توجهی منقبض میشوند. هر گاه از افرادی میشنوید که برای ایجاد گرفتگی در عضلات خود نیاز به ماساژ پشت یا گردن دارند، باید بدانید که این نیاز اغلب به دلیل تنش عضلانی ناشی از استرس آنها است. این تنش عضلانی اندامهای مختلف به ویژه گردن، شانهها و پشت را هدف قرار میدهد. هرچه اضطراب بیشتری داشته باشید، تنش شما ممکن است باعث درد و ناراحتی قابل توجهتری شود.
بخشی از تغییرات فیزیکی بدن در واکنش به استرس مربوط به سفت شدن ماهیچهها در تلاش برای محافظت از بدن در برابر آسیب است. عضلات سفتشده در برابر آسیب مقاومتر هستند. سفت شدن عضلات نیز ممکن است بر هر عضله یا گروه عضلانی در بدن، از جمله عضلات گردن و پشت سر تأثیر بگذارد. علاوهبراین، هنگامی که مضطرب و دچار استری مزمن هستیم، بدنمان ممکن است بیش از حد در واکنش به استرس تحریک شود و عضلات گردن به طور مزمن منقبض شوند. از آنجایی که هورمونهای استرس محرک هستند، واکنش استرس بیش از حد را تحریک میکنند و به مشکلاتی مانند گردن درد عصبی منجر میشوند.
مشاهده همه
بررسی علائم گردن درد عصبی
هر گردن دردی را نمیتوان عصبی دانست. اگر بدانید که گردن درد عصبی چگونه است یا نشانههای رایج گردن درد عصبی چیست، برای درمان آن راحتتر خواهید بود. مهمترین نشانهها یا علائم رایج این نوع گردن درد عبارتاند از:
- گردن درد: این درد میتواند از یک درد مبهم تا درد شدید و تیز متغیر باشد. همچنین ممکن است درد به سمت پایین شانهها یا قسمت بالایی پشت سرایت کند.
- سرایت درد: درد عصبی ممکن است از گردن به بازو، شانه یا دست گسترش یابد. این اتفاق اغلب از سوی مبتلایان به گردن درد عصبی به عنوان یک احساس درد عمیق یا سوزش توصیف میشود.
- بیحسی یا سوزن سوزن شدن: ممکن است بیحسی یا احساس سوزن سوزن شدن در بازو یا انگشتان را تجربه کنید.
- ضعف: بازو یا دست آسیبدیده ممکن است ضعیفتر شود و گرفتن اشیا یا انجام وظایف را سختتر کند.
- کاهش دامنه حرکتی: ممکن است در حرکت دادن گردن مشکل داشته باشید و چرخاندن سر برایتان دردناک یا محدود شود.
- اسپاسم عضلانی: ممکن است انقباضات غیرارادی عضلانی در گردن یا قسمت بالایی پشت را تجربه کنید.
درد گردن چگونه تشخیص داده میشود؟
معمولاً دانستن یک تاریخچه پزشکی و یک معاینه فیزیکی برای یک متخصص در تشخیص علت گردن درد کافی است. یک پزشک متخصص ابتدا علل جدی گردن درد مانند فشار بر نخاع، آسیب حاد نخاعی، عفونت یا سرطان را تشخیص میدهد و از بین میبرد.
سابقه پزشکی
پزشک از شما در مورد آسیبهای قبلی به گردنتان که ممکن است باعث آسیب ناگهانی یا فتق دیسک شده باشد، سوال خواهد کرد. ممکن است او درباره کار یا سایر فعالیتهایی که میتوانند گردن شما را تحت فشار قرار دهند، سوال کند. همچنین درباره درد شما میپرسند، از جمله اینکه چه زمانی شروع شده، نقطه درد شما کجاست، این درد چقدر طول میکشد و چقدر شدید است.
معاینه فیزیکی
پزشک متخصص همراستایی سر و گردن شما را بررسی کرده و هنگام حرکت گردن، دامنه حرکتی شما را مشاهده میکند. او گردن و عضلات پشتیبان شما را برای بررسی حساسیت و علائم فشار معاینه میکنند.
آزمایشهای تصویربرداری معمولاً برای شناسایی عامل ایجاد گردن درد ضروری نیستند. بااینحال، در صورتی که پزشک مشکوک به آسیب جدی باشد یا اگر درد شدیدی را تجربه میکنید که بهبود نمییابد، ممکن است از گردن شما عکس بگیرد.
مشاهده همه
اشعه ایکس
اشعه ایکس میتواند مشکلاتی را در استخوانها یا دیگر بافتهای بدن شما نشان دهد که ممکن است باعث درد گردن شوند. عکسبرداری با اشعه ایکس میتواند مشکلات مربوط به تراز ستون فقرات، شکستگیها و لغزش دیسکها را نشان دهد و آرتروز را نیز تشخیص دهد.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
MRI میتواند مشکلات نخاعی، اعصاب، مغز استخوان و بافت نرم را نشان دهد. این روش میتواند نشان دهد که آیا دیسک از جای خود تکان خورده یا خیر یا علائم عفونت و تودههایی مانند کیست یا تومور که ممکن است باعث درد گردن شوند را نشان میدهد.
اسکن توموگرافی کامپیوتری (سیتیاسکن)
اگر امآرآی در دسترس نباشد، ممکن است از سیتیاسکن استفاده شود که میتواند خارهای استخوانی و نشانههایی از زوال استخوان را نشان دهد.
در موارد نادر، پزشک شما ممکن است آزمایشهای اضافی را سفارش دهد، از جمله:
تستهای الکترودیاگنوستیک: این تستها عملکرد اعصاب و واکنش عضلانی شما را بررسی میکنند. این آزمایشات شامل مطالعات هدایت عصبی و به ندرت میلوگرام در صورت منع مصرف MRI میشوند.
تستهای آزمایشگاهی: این آزمایشها میتوانند به پزشک شما کمک کنند تا علل گردن درد غیر از آسیبهای اسکلتی عضلانی مانند عفونتها، بیماریهای روماتولوژیکی یا سرطانها را شناسایی کند. این آزمایشات شامل آزمایش کامل خون (CBC)، آزمایش ادرار و نشانگرهای التهاب میشوند.
معرفی روشهای درمان گردن درد عصبی
داشتن گردنی منقبض از اضطراب چیزی است که باعث گردن درد بیشتر میشود. وقتی ماهیچههای شما دائما منقبض میشوند، اسید ساخته شده و ملتهب میشوند. این التهاب ممکن است به سر، شانهها و کمر نیز سرایت کند. بنابراین هر چه برای مدت طولانیتری این اضطراب درمان نشود، گردن درد طولانیتر ادامه مییابد اما گردن درد عصبی را چگونه درمان کنیم؟
برای کاهش اضطراب و گردن درد خود میتوانید روشهای درمانی بسیاری را امتحان کنید. برخی از آنها بر اضطراب تمرکز دارند که به طور غیرمستقیم درد گردن را کاهش میدهد و برخی دیگر مستقیماً درد گردن را هدف قرار میدهند.
داروهای ضد التهاب
داروهایی مانند ایبوپروفن، ادویل و سایر NSAIDها میتوانند اضطراب و گرفتگی گردن را در بدن کاهش دهند. در نهایت فشار کمتری به اعصاب وارد شده و درد کمتری احساس میکنید.
حمام آب داغ
شل کردن ماهیچهها با آب داغ، بخار یا به روش دیگر برای کاهش درد موثر است. این کار باعث آرام شدن ماهیچههای شما میشود و تنش را کاهش میدهد.
تغییر بالش خواب
وقتی سر به بالش میگذارید و قصد خوابیدن دارید، ممکن است وضعیت گردن شما در زاویهای نامناسب قرار داشته باشد. هنگام خواب گردن شما باید انحنای مستقیم داشته باشد. در غیر این صورت، ممکن است گرههای عضلانی ایجاد کند که منجر به درد میشوند.
مدیتیشن
کاهش اضطراب از طریق مدیتیشن فواید مختلفی برای سلامتی دارد. مدیتیشن، هورمونهایی را که باعث میشوند احساس بهتری داشته باشید، افزایش میدهد در حالی که هورمونهای استرس را که باعث درد و ناراحتی میشوند، کاهش میدهد.
فیزیوتراپی و ماساژ درمانی
ماساژ بافت نرم بدن میتواند به رهاسازی عضلات سفت و پرکار، کاهش اسپاسم و بازسازی بافتها کمک کند. فیزیوتراپی یا ماساژ درمانی تاثیر زیادی در کاهش استرس دارد. این کار میتواند باعث کاهش کورتیزول شود. ماساژ باعث افزایش سطح سروتونین و دوپامین نیز میشود تا خلق و خوی شما را بهبود بخشد، آرامش شما را افزایش داده و درد شما را تسکین دهد.
کاهش اضطراب و گردن درد
با ترکیبی از تکنیکهایی که اضطراب و گردن درد را به طور مستقیم تسکین میدهد، میتوان علت درد گردن را درک کرد و در پی درمان آن برآمد.
ورزش
اگر ورزش گردن درد عصبی برای شما خیلی دردناک نباشد، میتواند علائم درد عضلانی را بهبود بخشد. دویدن و حرکات کششی و قدرتی به ویژه مفید هستند. اگر به طور منظم عضلات خود را تمرین دهید، در زمان استرس مقاومتر میشوند. در ادامه، با برخی از ورزشهایی که به درمان گردن درد مزمن کمک میکنند، آشنا میشوید.
حرکات کششی
حرکات کششی ملایم گردن میتواند به بهبود انعطافپذیری و دامنه حرکتی شما کمک کند. این حرکات درست مانند حرکت یوگا برای رفع گردن درد، به کاهش سفتی در عضلات گردن کمک میکنند. هنگامی که استرس داریم، شانههای خود را بیشتر قوز کرده و کشش بیشتری را در عضلات ایجاد میکنیم. انجام حرکات کششی منظم میتواند به جلوگیری از سفت شدن ماهیچهها که باعث درد میشود کمک کند.
تمرینات قدرتی
تقویت عضلات بالاتنه برای پیشگیری از گردن درد ضروری است. وقتی تیغههای شانه ضعیف باشند، ماهیچههای بالای شانه و گردن بیش از حد فعال میشوند. این بدان معنی است که آنها بیش از حد فعالیت میکنند و بسیار سفت و دردناک میشوند. با تقویت عضلات بالای کمر، گردن شما بهتر حمایت میشود. به این ترتیب، عضلات بیش فعال یاد خواهند گرفت که خاموش شوند و بار زیادی را تحمل نکنند. اگر به باشگاه میروید، انجام تمریناتی مانند کشش وزنه واقعاً خوب مؤثر خواهند بود. در غیر این صورت، میتوانید با استفاده از وزنههای کوچک در خانه تمریناتی را انجام دهید.
کلام آخر
این مقالهی کوتاه پاسخی است به سوال گردن درد عصبی چیست. طرز فکر یعنی همه چیز، به خصوص در مبتلایان به اضطراب. بسیاری از افراد حتی اگر اضطراب نداشته باشند دچار تنش عضلانی در گردن خود میشوند. بااینحال، کسانی که اضطراب دارند بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه هستند. متأسفانه، اضطراب ممکن است باعث شود افراد به طور ناخواسته بیشتر روی احساسات منفی متمرکز شوند. بنابراین باعث میشود که درد گردن شدیدتر از احساس درد در فردی بدون اضطراب باشد، حتی اگر درد از نظر ظاهری مشابه باشد.
منابع: my.clevelandclinic , centralstatespainclinic , healthline